Czy da się zrobić burgery bez mięsa? Pewnie. Wege burgery z poniższego przepisu to tylko jeden z licznych wariantów. Głównym celem jest uzyskanie smacznej, sycącej masy, która zastąpi mięso.


Wege burgery – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 50g kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 75g orzechów nerkowca (prażonych, nie solonych)
  • 1 jajko
  • sos tabasco (ilość do smaku)
  • oliwa
  • sól

Wege burgery – przepis

Kaszę kuskus zalać wodą, przykryć, odstawić aż wchłonie wodę.

Rozgrzać piekarnik do 150C, prażyć orzechy około 5 minut (mają być lekko brązowe).

Posiekać cebulę w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć, aż zmiękną. Dodać ocet balsamiczny. Dusić, aż warzywa wchłoną płyn.

Zmiksować zawartość patelni i orzechy.

Dodać kuskus i jajko, dobrze wymieszać. Doprawić tabasco i solą (do smaku).

Rozgrzać patelnię grillową. Rozdzielić powstałą masę na 4 porcje, uformować burgery, smażyć po 5 minut na stronę.

Wege burgery – uwagi

Ja podałam z hummusem, ale pasowałyby do tego też grillowane lub pieczone warzywa.

Przepis pochodzi z książki True Blood: Eats, Drinks, and Bites from Bon Temps, z moimi zmianami.