Zrobiłam bardzo dobre danie – kurczaka w ostrym sosie. Ale zaraz potem musiałam wyjechać, więc zamroziłam kurczaka, a teraz miałam ochotę zrobić z niego coś innego. I tak powstała zapiekanka z białym serem, czyli elegancki sposób na oczyszczenie lodówki i zamrażarki. Bo biały ser też zamrażam. Spróbujesz? PS nie, nie musisz najpierw mrozić składników.

Zapiekanka z białym serem – składniki

  • 500 g mięsa (np. tego z kurczaka w ostrym sosie)
  • 500 g białego sera
  • 200 g makaronu
  • 2 puszki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pietruszki
  • 100 g mozzarelli tartej
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego oleju, którego używasz do smażenia)

Zapiekanka z białym serem – przepis

Wyjmij z zamrażarki i rozmróź ser biały oraz mięso.

Rozgrzej piekarnik do 150C.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego.

Posiekaj w kostkę cebulę i paprykę, dodaj na patelnie, smaż 5-10 minut na małym ogniu.

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź, odstaw.

Mięso pokrój w nieduże kawałki, dodaj do patelni, podsmażaj minutę-dwie (patrz: uwagi).

Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj z zawartością patelni, zestaw z palnika.

Pognieć ser biały, wymieszaj z zawartością patelni i makaronem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sprawdź smak – jeśli chcesz, dopraw ziołami, solą, pieprzem (chociaż kurczak według mojego przepisu jest raczej ostry).

Całość ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp mozzarellą, piecz na dolnej półce piekarnika 20 minut.

Podawaj na ciepło, np. z sałatą z winegretem.

Zapiekanka z białym serem – uwagi

Jeśli nie masz gotowego kurczaka w ostrym sosie, po prostu użyj podobnej ilości mięsa. Filet z kurczaka czy mięso mielone będą w sam raz. Smaż je, aż nie będzie różowe. Sos dopraw według uznania.