Ostatnio parę osób pytało mnie o przepisy na ostro – no to proszę, jest! Kurczak w ostrym sosie nie jest szczególnie skomplikowany, ale na pewno ostry. Jeśli szukasz przepisów na ostre dania, ten na pewno Cię zadowoli!

Kurczak w ostrym sosie – składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka (bez skóry)
  • ew. łyżka oleju / innego tłuszczu
  • 1 duża cebula
  • 3 papryczki chili
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu harissa
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 100 ml wody
  • sól
  • pietruszka / kolendra / koperek

Kurczak w ostrym sosie – przepis

Osusz podudzia z kurczaka, obsmaż w dużym garnku (albo patelni z pokrywką). Wyjmij z garnka.

Posiekaj cebulę, czosnek, imbir i papryczki chili (bez pestek!), podsmaż na tłuszczu wytopionym z kurczaka. Jeśli tłuszczu jest za mało, dodaj łyżkę oleju.

Pokrój w plastry pieczarki, dodaj do garnka, obsmaż aż zwiędną. Lekko posól.

Dodaj kurczaka, sos harissa, ocet ryżowy i wodę, zmieszaj całość, duś 30 minut.

Podawaj na ciepło, z ryżem albo kaszą, posypane świeżą zieleniną.