Wiem, mój carbon footprint skoczył do góry za te szparagi z drugiego końca świata, ale warto było. Zupa-krem ze szparagów może nie wygląda, ale nadrabia smakiem.

Zupa-krem ze szparagów

proporcje na 2 porcje

  • pęczek białych szparagów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie – w garnku, nie na patelni.

Odkrój stwardniałe końce szparagów, pokrój szparagi na kawałki 2-3cm długości, dorzuć do garnka, duś chwilę.

Wlej bulion, zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj ok. 10 minut, aż szparagi będą w miarę miękkie.

Zmiksuj, dopraw.

Podawaj z parmezanem.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube
Instagram