Wystarczą 4 składniki, żeby stworzyć domowe pesto z rukoli. Aromatyczna pasta doskonale pasuje nie tylko do makaronu, ale też do sałaty jako sos, do kanapek… Warto zrobić własne, bo będzie z pewnością smaczniejsze niż pesto w słoiku, kupowane w sklepie.

Pesto z rukoli – przepis

  • 1 opakowanie rukoli (100 g)
  • 100g orzeszków piniowych
  • oliwa truflowa (np. Monini, aromatyzowana)
  • parmezan tarty (3 łyżki)

Orzeszki pinii zrumienić na patelni, odstawić.

Wrzucić do pojemnika blendera orzeszki, rukolę, parmezan, wlać ok. 2 łyżek oliwy. Zmiksować na gładko. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać oliwy.

Ta ilość wystarczy na 4 średnie lub 2 duże porcje makaronu. Jeśli planujesz przechowywać pesto, możesz dodać do niego więcej orzeszków – tak, żeby zostało tylko po ok. łyżeczce do posypania makaronu z pesto.

Pesto z rukoli świetnie nadaje się jako sos do sałaty (rozrzedzone białym lub czerwonym octem winnym), jako pasta do kanapek czy dodatek do mięsa.