Tegoroczny szaberek u Majlertów na zamknięcie sezonu był naprawdę udany – zebrałam sporo warzyw z pola, doskonale się bawiłam, a historię Ludwika o tym, że sarny nie lubią cykorii, zapamiętam na długo. Risotto z kardem to pomysł, który wpadł mi do głowy podczas zbiorów – bo w zasadzie myślałam, żeby usmażyć go i podać z makaronem, ale ileż można jeść makaron.
Spis treści
Risotto z kardem: składniki
- kilka łodyg kardu
- 375 g ryżu do risotto
- 1 litr warzywnego bulionu
- 2 łyżki oliwy
- 50-100 g twardego sera tartego – ja użyłam grana padano (patrz: uwagi)
- sól
- biały pieprz
Risotto z kardem: przepis
Zacznijmy od kardu: ostrożnie umyj łodygi, odetnij liście. Obieraczką do warzyw oczyść łodygi, pokrój miąższ na nieduże kawałki.
Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć kard i podsmażaj przez 5-7 minut, aż lekko zmięknie.
Dodaj ryż i smaż przez 3-5 minut.
Dodaj pierwszą porcję bulionu, gotuj mieszając, aż się wchłonie. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion.
Zetrzyj na tarce (drobne oczka!) ser i dodaj do risotto, wymieszaj, spróbuj. Dopraw solą i pieprzem według upodobania.
Podawaj od razu, na ciepło.
Risotto z kardem: uwagi
Jaki inny ser poza grana padano?
Akurat grana padano to żadna rzadkość, kupiłam go w Lidlu specjalnie na takie okazje. Grana padano jest słony, lepszy moim zdaniem do doprawiania dań niż podawania na desce serów, dobrze się go ściera na tarce. Ale jeśli nie masz go, to bardzo dobrze nadaje się tutaj też parmezan (polecam kupienie sera w kawałku, nie tartego w torbie), litewski dziugas czy polski ser emilgrana. Jeśli masz znajomego serowara, spytaj o ser podobny do parmezanu – z dużym prawdopodobieństwem ma taki w ofercie.
Na marginesie – najlepszym polskim serem tego typu był w mojej ocenie Stary Giewont. Niestety, jest bardzo trudno go znaleźć.
Czy risotto można przechowywać?
To zależy, czy masz na myśli przygotowanie do pewnego stopnia i podanie później, czy zachowanie resztek. Co do zasady, gotowe risotto będzie tracić na jakości i smaku, odgrzewane na następny dzień, ale zakładam, że nie planujesz wydawać kolejnego proszonego obiadu czy kolacji z resztek, tylko chcesz je zjeść w domowym gronie.
Jeśli chcesz odgrzać resztki risotto, najlepiej jest wyjąć je z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej, wrzucić je na patelnię z rozgrzaną oliwą (lub innym tłuszczem – tym, który był użyty do przygotowania risotto), a potem dolewać po odrobinie gorącej wody aż do osiągnięcia pożądanej gęstości i temperatury dania.
Jeśli chcesz przygotować risotto powiedzmy w 3/4, a dokończyć tuż przed podaniem na stół – wyłącz palnik pod garnkiem/patelnią, kiedy ryż jest jeszcze niedogotowany, przed dolaniem ostatniej porcji bulionu. W dniu podania, doprowadź risotto do temperatury pokojowej, a następnie dokończ gotowanie zgodnie z przepisem.
Skąd wziąć bulion warzywny?
Najprościej ugotować – warzywa, przyprawy, woda, kilka godzin, żeby osiągnąć maksimum smaku. Można też użyć gotowca – ja ostatnio używałam bulionów skondensowanych Winiary, tych w niewielkich słoikach – i są OK.
Czy muszę użyć ryżu arborio?
Arborio to tylko jedna z odmian ryżu przeznaczonych do risotto. Pozostałe, które kupisz w Polsce bez trudu, to baldo i carnaroli, ale jeśli podróżujesz do Włoch (albo do włoskich delikatesów), to poszukaj też maratelli czy vialone nano.
Jeśli jednak nie masz ochoty szukać ryżu odpowiedniego do risotto, to najprościej będzie nie robić risotto. Inny ryż będzie się inaczej gotować, nie będzie miał tej konsystencji. Na szczęście możesz zrobić ryż smażony z jarmużem.
Co to jest kard?
Kard to kuzyn karczocha. Jest przepiękny, bardzo ozdobny – długie łodygi z poprzecznymi liśćmi i jaskrawo fioletowe kwiaty zwracają uwagę. Można mieć uprawy w ogrodzie, można wstawić cięte do dużego wazonu – kard jest wysoką rośliną, łodygi mają około metra po przycięciu.
Gdzie kupić kard?
Kard kupuję u Majlertów – wtedy, kiedy jest dostępny. OK, nie jest to warzywo do kupienia wszędzie, ale jeśli jesteś z Warszawy, to bardzo polecam Ci to miejsce. Jeśli nie – rozejrzyj się w swojej okolicy, może są jakieś gospodarstwa rolne, gdzie kard jest uprawiany?
Kard jest chrupki, twardawy, trochę jak seler naciowy, chociaż to w ogóle inna roślina. W kuchni śródziemnomorskiej jest bardzo rozpowszechniony – łodygi jada się na surowo, w zupie, duszone na maśle, zapiekane pod beszamelem. Na pewno planuję częściej używać kardów w kuchni, bo są bardzo smaczne!
Czym zastąpić kard?
Bardzo dobrze sprawdzą się tu seler naciowy, cukinia czy szparagi – poniżej znajdziesz też przepis na risotto ze szparagami. Oczywiście, to wszystko zmieni smak dania, ale lekkość i kolorystyka zostaną zachowane.
Moje inne przepisy na risotto
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl