Wyraziste kolory na talerzu – dlaczego nie? Pieczone słodkie ziemniaki co prawda wymagają nieco czasu, ale efekt jest wart przygotowań.

Pieczone słodkie ziemniaki z pesto – składniki

proporcje na 2 porcje (pełny posiłek) lub 4 porcje (przystawka)

  • 2 słodkie ziemniaki
  • 50 g mozzarelli
  • 100 g domowego pesto

Pieczone słodkie ziemniaki z pesto – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Ziemniaki nakłuć widelcem, wstawić w brytfannie na górną półkę, piec około 40 minut. Powinny być lekko miękkie.

Jeśli ziemniaki są bardzo duże, przetnij je od razu na pół i piecz w ten sposób – szybciej będą gotowe.

Wyjąć ziemniaki, przeciąć na pół (chyba, że były pieczone przecięte), wyjąć łyżką część miąższu (nie wyrzucaj go – jeśli będziesz przygotowywać zupę, możesz do niej dodać pokrojony w kostkę miąższ z ziemniaków). W zagłębienie nałożyć pesto (dzieląc je tak, żeby w każdej połówce ziemniaka było tyle samo), posypać startą mozzarellą.

Wstawić do piekarnika, zapiekać ok. 5 minut. Ser ma się rozpuścić.

Podawać na ciepło.