Sałatka z kurczakiem (czyli jakaś zielenina i filet z kurczaka) to taka sztampa, że trudno ją z czymś innym porównać. Ale jeśli chcesz zjeść zbilansowany, zdrowy posiłek, to zwykle to jest najprostsze wyjście. Tutaj zwyczajne składniki zmieniają się pod wpływem marynaty i sosu. Sałatka z kurczakiem i awokado jest świetna! Spróbujesz?

Sałatka z kurczakiem i awokado – składniki

proporcje na 2 porcje

  • sałata rzymska (pół dużej główki lub jedna mniejsza)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona (lub inny kolor)
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • szczypta soli

Sałatka z kurczakiem i awokado – przepis

Zmieszaj oliwę, sok z limonki, kolendrę, płatki papryki i sól. Powstały sos podziel na 2 części.

Filet z kurczaka oczyść, podziel na połowy. Wymieszaj z połową sosu, odstaw co najmniej na godzinę.

Sałatę posiekaj, rozdziel na talerze.

Paprykę pokrój na wąskie paski.

Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj na niej kurczaka i paprykę, aż kurczak się zrumieni, a papryka zmięknie.

Zdejmij flet z kurczaka z patelni, przestudź, pokrój w paski. Ułóż na sałacie. Obok ułóż paprykę.

Przekrój na pół awokado, obierz, pokrój w plastry, ułóż na sałacie.

Całość polej drugą połową sosu.

Podawaj od razu.

Sałatka z kurczakiem i awokado jest lekko pikantna – i taka powinna być. Jeśli wolisz delikatniejsze dania, zmniejsz ilość płatków papryki.