Zima sprzyja ciepłym potrawom i dodatkom. Kapusta czerwona na ciepło to warzywny dodatek do obiadu, który szybko powstaje i który łatwo zachować na potem w słoiku.

Kapusta czerwona na ciepło – składniki

proporcje na ok. 6 porcji

  • 1/2 głowy czerwonej kapusty (albo jedna mała, do 1 kg)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 50 ml octu z sherry

Kapusta czerwona na ciepło – przepis

Kapustę posiekać. Rozgrzać w garnku oliwę, wrzucić na to kapustę, posolić, dusić mieszając 30 minut. Po tym czasie wlać ocet, zamieszać, dusić kolejne 5 minut, doprawić. Podawać na ciepło.

Kapusta czerwona na ciepło – uwagi

Można też tak przyrządzoną kapustę zapakować do słoików, zakręcić, wstawić do nagrzanego do temp. 50C piekarnika na 30 minut, potem odstawić w chłodne miejsce.