Kaczka po pekińsku to danie, które pozornie wymaga masy pracy i przygotowań. Nic bardziej mylnego. Wystarczy dobra marynata i kilkadziesiąt minut na pieczenie.

Kaczka po pekińsku

proporcje na 2 porcje duże lub 4-6 przystawek

  • podwójny filet z kaczki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży imbir (ilość taka sama jak czosnku)
  • 1 duży ogórek
  • papier ryżowy

Uwaga: mięso trzeba zamarynować na 1 dzień przed planowanym podaniem!

Obrać czosnek i imbir, zmiksować z sosem sojowym, w tym zanurzyć mięso z kaczki. Odstawić na 1 dzień do lodówki.

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200C.

Kaczkę razem z sosem włożyć do naczynia żaroodpornego, piec około godziny – mięso musi być miękkie.

Mięso wyjąć z naczynia, wystudzić, rozdzielić na pojedyncze włókna.

Ogórek pokroić w cienkie paseczki.

Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie. Na każdy nakładać porcję kaczki i porcję ogórka, zawijać.

Kaczkę po pekińsku można podać z resztą sosu z pieczenia, można z samym sosem sojowym, można też z sosem śliwkowym. Taki miałam ja – ale ponieważ teraz sezon na śliwki już za nami, proponuję zmieszać w rondelku konfiturę śliwkową (najlepiej domową) z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i imbirem, lekko zredukować i tak podawać.

Jeśli jesteś na 1 Fazie diety South Beach, kaczka po pekińsku może być dla Ciebie – pomiń sos śliwkowy, a zamiast w papierze ryżowym, kaczkę jedz w łódeczkach z liści sałaty rzymskiej lub cykorii.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
Google+274
YouTube3k
Instagram5k