Nie wiem, jak Wasze, ale moje dzieciństwo przypadło na lata 80-te i 90-te XX wieku. Koncepcja fast foodu była w zasadzie nieznana, w restauracji się bywało, ale jedzenie na ulicy, kupowanie z budki – tego nie było. Aż tu nadeszła transformacja i pojawiły się przyczepy kempingowe Niewiadów, z których sprzedawano różne wynalazki do jedzenia, w tym zapiekanki z pieczarkami.

Nie ma co udawać, to w większości przypadków nie było smaczne. Bułki były stare i gumowate, pieczarki pośledniej jakości, ser jaki się trafił. Największym przejawem dbałości o produkt był fantazyjny wzorek z ketchupu. Do dziś zapiekanki z pieczarkami, z salami, z kukurydzą i sama nie wiem, czym jeszcze, pojawiają się w barach szybkiej obsługi, na stacjach benzynowych, ale o ile czasem patrzę na nie z rozrzewnieniem, o tyle jeść bym ich raczej nie chciała. Także dlatego, żeby zachować miłe wspomnienia z dzieciństwa. Dziś przepis unowocześniony, udoskonalony. Bez buły i bez najtańszego sklepowego ketchupu. Spróbujesz?

Zapiekanki z pieczarkami i sosem BBQ – składniki

  • 4 kromki dobrego pieczywa (u mnie razowe, ale jeśli wolisz, użyj innego rodzaju)
  • 4-6 dużych, ładnych pieczarek (duże łatwiej pokroić)
  • 4 plastry sera gouda
  • 2 przeciery pomidorowe (takie po 30 g)
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki płatków z papryki (albo papryki suszonej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka dymu w płynie (opcjonalnie)

zapiekanki z pieczarkami

Na zdjęciu grill DuraCeramic Breville.

Zapiekanki z pieczarkami i sosem BBQ – przepis

W garnku wymieszaj wszystkie składniki sosu, doprowadź do wrzenia, redukuj 3-5 minut. Po tym czasie zdejm z ognia i przestudź.

Pieczarki umyj, osusz, pokrój w niezbyt grube, jednolite plastry. Rozłóż na grillu elektrycznym i grilluj, aż będą złote. Nie ustawiaj zbyt wysokiej temperatury – liczy się czas.

Kiedy pieczarki są już gotowe, ułóż na grillu chleb i grilluj go, aż się zrumieni.

Teraz posmaruj chleb odrobiną sosu BBQ i ułóż na kromkach pieczarki. Przykryj każdą kromkę plastrem sera i zapiecz. Możesz użyć do tego celu np. mikrofalówki albo grilla elektrycznego – ja zrobiłam to przy pomocy górnej klapy grilla, ser roztopił się błyskawicznie.

Zapiekanki z pieczarkami i sosem BBQ – uwagi

Jeśli sosu wyjdzie Ci za dużo (co jest bardzo prawdopodobne), możesz użyć go do zrobienia kurczaka w sosie BBQ.

zapiekanki z pieczarkami