Makaron z sosem serowym? To brzmi jak Bardzo Dużo Kalorii. Ale jeśli dodasz świeże warzywa, danie staje się o wiele zdrowsze. Dodatkowy plus? Nie trzeba go podgrzewać!

Makaron z sosem serowym i pomidorami: składniki

proporcje na 6 porcji

  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g makaronu (np. kokardki, rurki, świderki)
  • 200 g ricotty
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 4 duże pomidory (użyj kolorowych, to doda uroku potrawie)
  • garść oliwek
  • garść świeżej bazylii

Makaron z sosem serowym i pomidorami: przepis

Uwaga, to danie robi się dłużej niż zwykle – bo trzeba upiec czosnek. Ale nie zastępuj go surowym, to zupełnie co innego!

Włącz piekarnik, rozgrzej go do 200C.

Odetnij z czosnku górną część tak, żeby odsłonić poszczególne ząbki. lekko polej oliwą, wstaw do naczynia żaroodpornego, piecz około 30-45 minut (ząbki czosnku zrobią się złote). Wyjmij, ostudź, wyjmij ząbki z łupinek.

W międzyczasie ugotuj makaron, odcedź go i dodaj trochę oliwy, żeby się nie posklejał.

Upieczony czosnek zmiksuj z ricottą i jogurtem, wymieszaj z makaronem.

Pokrój pomidory i oliwki, potnij bazylię i dodaj do makaronu.

Jeśli chcesz, możesz zrobić półprodukt – tylko makaron z sosem serowym, bez świeżych warzyw. Dodasz je tuż przed podaniem.