Najlepsza zupa na upał to taka, której nie trzeba gotować. Gazpacho wymaga może trochę krojenia i miksowania, ale nie przesadzajmy, to już da się osiągnąć.

Gazpacho – zupa na upał: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 3 pomidory malinowe
  • 1 średni ogórek
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki peperoni
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka worcestershire
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/3 łyżeczki tabasco
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta suszonego oregano

Gazpacho – zupa na upał: przepis

Pokroić w drobną kostkę pomidory, ogórek, czosnek, paprykę.

Odłożyć na bok 2-3 łyżki mieszanki warzyw. Dodać sól, pieprz, oregano, tabasco.

Do reszty warzyw dodać sok z limonki, oliwę, sos Worcestershire i ocet balsamiczny. Zmiksować.

Przetrzeć przez sitko zmiksowany sos do miski z warzywami. Wymieszać całość.

Odstawić do lodówki na godzinę.

Gazpacho – zupa na upał: uwagi

Gazpacho można zrobić na kilka godzin przed podaniem; jeśli się rozwarstwi, wystarczy je lekko wymieszać przed podaniem.

Jeśli bardzo nie lubisz surowego czosnku, możesz go upiec przed dodaniem do zupy.

Polecam też moje inne przepisy na zupy na zimno:

Chłodnik z ogórków małosolnych

Chłodnik ogórkowy