Lubię jeść lasagne, ale nie lubię go robić. Część mięsna, część serowa, czy płaty podgotować, czy nie? Czy lepiej ustawić w piekarniku niższą, czy wyższą temperaturę? Czy tym razem nie wyschnie? Wolnowar wymaga tylko przygotowania wcześniej mięsa i masy serowej, ale pół godziny to niewiele. A efekt? No cóż, lasagne z wolnowaru to najlepsze, jakie dotąd podałam.

Lasagne z wolnowaru

proporcje na 8-10 porcji (w wolnowarze 3,5 litra)

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 3 puszki pomidorów
  • 3 łyżki marmite / vegemite lub ta sama ilość sosu worcestershire *
  • płaty do lasagne z pszenicy durum lub mąki pełnoziarnistej
  • 500 g sera białego
  • 1 opakowanie rukoli
  • 4 jajka
  • 50 g tartego parmezanu
  • 100 g tartej mozzarelli low-fat
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • spray do smażenia

Vegemite świetnie nadaje się do podkręcenia smaku sosu. Jeśli go nie masz, użyj sosu worcestershire. Jeśli go nie masz i nie chcesz kupować, dopraw sos pomidorowy solą (1/4 łyżeczki powinna wystarczyć).

Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić mięso, dusić aż nie będzie różowe. Dodać pomidory, zagotować, dusić aż zgęstnieje (ja ustawiłam palnik na maksimum i timer na 20 minut, po czym poszłam czytać książkę, ale jeśli nie masz płyty indukcyjnej, konieczne może być pilnowanie zawartości patelni).

W międzyczasie zmiksować ser biały, rukolę, jajka i parmezan. Doprawić solą i połową pieprzu.

Drugą połową pieprzu doprawić sos pomidorowy.

Spryskać misę wolnowaru sprayem do smażenia.

Połamać płaty lasagne i ułożyć tak, żeby zakrywały spód misy.

Nałożyć połowę sosu mięsnego.

Połamać płaty lasagne, zakryć mięso.

Nałożyć połowę sosu serowego.

Połamać płaty lasagne, zakryć ser.

Powtórzyć z resztą składników.

Na samej górze, na połamanych płatach lasagne rozsypać równomiernie startą mozzarellę.

Wstawić wolnowar na 8 godzin na “1” albo na 4 godziny na “2”.

Po tym czasie wyłączyć, odczekać jakieś pół godziny do godziny i dopiero wtedy kroić lasagne. Danie będzie nadal ciepłe, a łatwiej się je pokroi.

Lasagne z wolnowaru nadaje się do przechowania 2-3 dni, ale raczej nie do mrożenia.


Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k