Ciecierzyca czy cieciorka? To nie jest to samo – ale ponieważ potocznie ciecierzycę (czyli nieduże, beżowe kulki) nazywa się cieciorką, częściej używam tego drugiego określenia. Niezależnie od nazwy, kurczak z ciecierzycą to proste danie, które bardzo zyskuje dzięki dwóm dodatkom: oliwkom i haloumi. Nie pomijaj ich, bo to one nadają wyjątkowego smaku daniu.

Kurczak z ciecierzycą – składniki

proporcje na 2 porcje

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 puszka cieciorki
  • garść czarnych oliwek (najlepiej oliwek suszonych i marynowanych)
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • szczypta suszonego oregano
  • 2 plastry sera haloumi
  • sól
  • pieprz

Kurczak z ciecierzycą – przepis

Filet z kurczaka rozdzielić na połowy (odciąć też dolne, małe polędwiczki). Całość oprószyć solą i pieprzem.

Rozgrzać łyżkę oliwy na średniej wielkości patelni, usmażyć kurczaka (upewnić się, że nie jest surowy w środku!). Zdjąć z patelni, przykryć, żeby nie wystygł.

Cieciorkę opłukać, odsączyć.

Na patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, wrzucić cieciorkę, dodać ocet. Dorzucić pokrojone w kawałki pomidory suszone i oliwki, doprawić oregano, poddusić 3 minuty. Rozłożyć na talerzach.

Mocno rozgrzać patelnię, wrzucić haloumi, smażyć do zrumienienia (wystarczy po minucie, góra dwie na stronę).

Do cieciorki dodać po porcji kurczaka, ułożyć na cieciorce haloumi. Podawać na ciepło.

kurczak z ciecierzyca - proste przepisy Jest Pięknie

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube0
Instagram5k