Dopiero kiedy zrobiłam to danie, dotarło do mnie, co było inspiracją – danie z karty restauracji Grand Kasprowy, jednego z najlepszych miejsc na Podhalu. Mam ten przywilej, że regularnie bywam w Hotelu Kasprowy, a kartę restauracji hotelowej znam bardzo dobrze. Jak się okazało – na tyle, że nieświadomie zasugerowałam się nią, robiąc makaron z kurkami i rukolą.
Spis treści
Makaron z kurkami i rukolą: składniki
proporcja na 1 dużą porcję albo 2 mniejsze
- 150 kurek
- 25 g masła
- 1 średnia cebula albo 2-3 małe
- pieprz
- 100 g makaronu (kształt dowolny)
- parmezan
- garść świeżej rukoli
Makaron z kurkami i rukolą: przepis
Oczyść i umyj kurki. Mniejsze zostaw w całości, większe pokrój na kawałki – ale nie siekaj ich za drobno, to ma nadal wyglądać jak grzyby.
Na patelni rozgrzej masło.
Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, zeszklij.
Dodaj kurki, dopraw sporą ilością pieprzu. Podsmażaj, mieszając, około 10 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Tuż przed podaniem, wymieszaj odcedzony makaron z kurkami, dodaj płatki parmezanu i świeżą rukolę.
Makaron z kurkami i rukolą: uwagi
Jak napisałam, inspirował mnie przepis z karty restauracji Grand Kasprowy. Jest podobny, ale tam zamiast kurek są rydze, a zamiast rukoli – szpinak. To dowodzi, że ten przepis można dowolnie modyfikować, zmieniając grzyby na takie, jakie lubisz (i jakie dobrze poddają się smażeniu) i zieleninę na taką, jaka jest dostępna.
Tutaj zdjęcie dania z restauracji:
O restauracji Grand Kasprowy szerzej pisałam tutaj:
Restauracja Grand Kasprowy, Zakopane – prawdziwa kuchnia regionalna
Wszelkie sałaty i zioła są OK, ale w zasadzie możesz też dodać pokrojoną we wstążki cukinię, szparagi, brokuły gałązkowe czy fasolkę szparagową. Danie powinno być kolorowe i z dominującym smakiem grzybów, to wszystko.
Polecam też inne moje przepisy z kurkami:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl