Dopiero kiedy zrobiłam to danie, dotarło do mnie, co było inspiracją – danie z karty restauracji Grand Kasprowy, jednego z najlepszych miejsc na Podhalu. Mam ten przywilej, że regularnie bywam w Hotelu Kasprowy, a kartę restauracji hotelowej znam bardzo dobrze. Jak się okazało – na tyle, że nieświadomie zasugerowałam się nią, robiąc makaron z kurkami i rukolą.

 

Makaron z kurkami i rukolą: składniki

proporcja na 1 dużą porcję albo 2 mniejsze

  • 150 kurek
  • 25 g masła
  • 1 średnia cebula albo 2-3 małe
  • pieprz
  • 100 g makaronu (kształt dowolny)
  • parmezan
  • garść świeżej rukoli

makaron z kurkami i rukolą

Makaron z kurkami i rukolą: przepis

Oczyść i umyj kurki. Mniejsze zostaw w całości, większe pokrój na kawałki – ale nie siekaj ich za drobno, to ma nadal wyglądać jak grzyby.

Na patelni rozgrzej masło.

Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, zeszklij.

Dodaj kurki, dopraw sporą ilością pieprzu. Podsmażaj, mieszając, około 10 minut.

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tuż przed podaniem, wymieszaj odcedzony makaron z kurkami, dodaj płatki parmezanu i świeżą rukolę.

Makaron z kurkami i rukolą: uwagi

Jak napisałam, inspirował mnie przepis z karty restauracji Grand Kasprowy. Jest podobny, ale tam zamiast kurek są rydze, a zamiast rukoli – szpinak. To dowodzi, że ten przepis można dowolnie modyfikować, zmieniając grzyby na takie, jakie lubisz (i jakie dobrze poddają się smażeniu) i zieleninę na taką, jaka jest dostępna.

Tutaj zdjęcie dania z restauracji:

O restauracji Grand Kasprowy szerzej pisałam tutaj:

Restauracja Grand Kasprowy, Zakopane – prawdziwa kuchnia regionalna

Wszelkie sałaty i zioła są OK, ale w zasadzie możesz też dodać pokrojoną we wstążki cukinię, szparagi, brokuły gałązkowe czy fasolkę szparagową. Danie powinno być kolorowe i z dominującym smakiem grzybów, to wszystko.

Polecam też inne moje przepisy z kurkami:

Makaron z kurkami

Kurki smażone

Risotto z kurkami

Polędwiczki z sosem kurkowym