Zapiekanka kojarzy się nam z daniem fast-food sprzed lat: bułka, pieczarki, ser i ketchup (najlepiej taki najtańszy, w dziwnym kolorze). Smak nostalgiczny, ale to nie jest coś, co proponowałabym na dobry początek dnia. Zapiekanka śniadaniowa jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale syci i daje energię.

Tak naprawdę, trochę zainspirowała mnie znajoma blogerka Kalyn, a trochę potrzebowałam odmiany od mojej porannej rutyny. Bardzo lubię jajka i jem je często – jako jajecznicę, jajka sadzone, jajka na miękko, pastę z jaj, ale ile można. Tutaj nie trzeba wiele, bo ta zapiekanka śniadaniowa to składniki, które najczęściej w domu są i tak.

Zapiekanka śniadaniowa

proporcja na 1 porcję

  • 2 jajka
  • 100 g sera białego
  • 1/2 awokado
  • pomidorki koktajlowe
  • odrobina oliwy do natłuszczenia naczynia
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • sos tabasco



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Do miski wrzucić ser, ugnieść go. Dodać jajka, wymieszać. Doprawić wedle uznania – tabasco dobrze tu pasuje, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki, pomiń je.

Do natłuszczonego naczynia do zapiekania przełożyć masę jajeczną.

Obrać awokado, pół odłożyć na potem, drugie pół pokroić w plasterki.

Plasterki awokado rozmieścić na masie jajecznej, dodać pokrojone w cząstki pomidorki koktajlowe. Jeśli zostanie Ci trochę awokado, możesz je zjeść od razu, skropione sokiem z cytryny i solą.

Piec 15 minut – całość musi być ścięta.