Wiosenny, zielony kolor dania to to tylko jedna z jego zalet. Makaron z pesto z groszku smakuje wyjątkowo, nie wymaga ani skomplikowanych składników, ani wielkiego talentu kulinarnego. Do dzieła!

Makaron z pesto z groszku – składniki

  • spaghetti pełnoziarniste (ok. 50 g na porcję)
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • opakowanie groszku mrożonego
  • 400 ml bulionu
  • 100g parmezanu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Makaron z pesto z groszku – przepis

Spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić pod przykryciem, żeby nie wystygło.

Fenkuła poszatkować, kurczaka pokroić w kawałki na jeden kęs i posypać solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, obsmażyć kurczaka, pod koniec dorzucić fenkuł, zmniejszyć gaz, przykryć, dusić 5 minut, wyłączyć, zostawić w cieple.

Bulion lekko podgrzać. Wsypać groszek, podgrzewać kolejną minutę, dodać czosnek. Zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz parmezan, ponownie zmiksować.

Na talerzach rozłożyć makaron, na to nałożyć po 1/4 uzyskanego pesto z groszku, dodać kurczaka i fenkuł z patelni.

Makaron z pesto z groszku – uwagi

Z tej ilości bulionu i groszku wychodzą 4 porcje pesto (albo 2 do tego dania i zapas pesto na kilka dni).