Kolorowa sałatka ziemniaczana jest pyszna, ładnie wygląda, jest dobra na ciepło, na zimno, do dań z grilla – czyli w sam raz na teraz.

Kolorowa sałatka ziemniaczana – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 2 słodkie ziemniaki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego low-fat
  • 1 papryka czerwona
  • szczypiorek
  • bazylia
  • łyżeczka octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Kolorowa sałatka ziemniaczana – przepis

Ziemniaki pokroić w kostkę na jeden kęs, wrzucić do garnka z wodą, zagotować, gotować ok. 10 minut, do miękkości. Odcedzić.

Paprykę też pokroić w kostkę.

Bazylię i szczypiorek posiekać, zmieszać z jogurtem, octem, doprawić.

W misce zmieszać wszystko razem.

Kolorowa sałatka ziemniaczana – uwagi

Można podawać na ciepło (tj. kiedy ziemniaki są ciepłe) albo na zimno.

Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Taste of Summer Cookbook.