Kiedy wrzuciłam zdjęcie tego dania na Facebook, spodobało się. No to dziś przepis!

Jajko sadzone w bułce

proporcje na 1 porcję

  • 1 bułka razowa (lub orkiszowa)
  • 1 jajko (polecam raczej te mniejsze, czyli rozmiar M)
  • pikantny sos z papryki
  • warzywa (u mnie, jak widać, pomidor z bazylią)

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Odciąć górną część bułki, środek wydrążyć tak, żeby nie uszkodzić spodu ani ścianek.

Wstawić bułkę do naczynia żaroodpornego, wybić do środka jajko. Piec około 10 minut, aż jajko będzie ścięte.

Uwaga – jeśli masz tylko jajka rozmiar L, proponuję wybić je do miseczki i podzielić białko.

Podawać z ostrym sosem paprykowym i ulubionymi warzywami. Pasowałaby też salsa.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/