Nie ma niczego tak smacznego, jak zapiekany ser. Jeśli połączyć go z odpowiednio doprawionymi pieczonymi warzywami, powstaje połączenie idealne. Zdrowa zapiekanka z cukinii to sposób na zjedzenie masy warzyw!

Zdrowa zapiekanka z cukinii – składniki

proporcje na 8 porcji

  • 2 cukinie (lub jedna duża)
  • 2 kabaczki (lub jeden duży)*
  • 2 cebule czerwone
  • 100g sera tartego low-fat
  • szczypta soli
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu

Zdrowa zapiekanka z cukinii – przepis

zdrowa zapiekanka z cukinii

Rozgrzać piekarnik do 170C.

Cukinię i kabaczki umyć, pokroić w półplasterki (jeśli są naprawdę olbrzymie, to w ćwierćplasterki).

Cebulę pokroić w półplasterki.

Wymieszać z ziołami i przyprawami. Przełożyć do naczynia do zapiekania.

Wstawić do piekarnika na 15 minut.

Wyjąć, posypać serem, zapiekać dalsze 15 minut. Po tym czasie wyjąć, podawać na ciepło.

zdrowa zapiekanka z cukinii

Zdrowa zapiekanka z cukinii – uwagi

* Jeśli nie masz kabaczka, to naprawdę żaden problem. Ja łączę te warzywa, bo lubię różne kolory na talerzu, ale jeśli zrobisz to z samej cukinii, też będzie bardzo dobrze.

Zapiekankę możesz zostawić na następny dzień – tylko wyjmij wcześniej naczynie do zapiekania z lodówki, żeby nie pękło w piekarniku. Możesz też podgrzać porcję na patelni albo w mikrofalówce.

zdrowa zapiekanka z cukinii