Kiedy myślę „makaron z szynką i groszkiem”, od razu przychodzi mi do głowy „Strasna zaba” Gałczyńskiego. Ale samo danie w ogóle nie jest straszne – ani jak chodzi o sposób przyrządzenia, ani smak. Wręcz przeciwnie!

Makaron z szynką i groszkiem – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka płatków papryki
  • 20 dag chudej szynki (na zdjęciu: filet specjał z indyka Indykpol)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pieprz

Makaron z szynką i groszkiem – przepis

Makaron ugotować zgodnie z przepisem, odstawić w cieple.

Na patelni rozgrzać oliwę. Posiekać cebulą, wrzucić na patelnię, dodać płatki papryki i bazylię. Dusić 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli.

Pokroić w kostkę wędlinę, dodać na patelnię, dusić 2-3 minuty.

Dodać śmietanę, wymieszać.

Dodać groszek, dusić 2-3 minuty.

Doprawić pieprzem, dodać parmezan, wymieszać.

Makaron z szynką i groszkiem – uwagi

Podawać na ciepło, od razu – makaron z szynka i groszkiem nie nadaje się do ponownego odgrzewania ani mrożenia.

makaron z szynka i groszkiem