Są takie składniki potraw, które same z siebie nie mają wiele smaku. Weźmy filet z kurczaka czy awokado. Nuda, mdłe. Ale jeśli je połączyć – wszystko się zmienia! Dziś kurczak z awokado, jakiego nie znasz.

Kurczak z awokado – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 dojrzałe awokado
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • spray do smażenia
  • olej z awokado
  • garść świeżej bazylii
  • sok z cytryny

kurczak z awokado

Filet z kurczaka oczyść, posyp solą i pieprzem i zgrilluj lub usmaż. Jeśli wolisz, możesz go też ugotować w wodzie albo na parze.

Awokado obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z sokiem z cytryny (co najmniej jedna łyżka stołowa, możesz dać więcej, jeśli wolisz).

Wystudzony filet z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do awokado. Dolej łyżkę oleju z awokado, wymieszaj.

Spróbuj i dopraw według uznania – sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Posiekaj liście bazylii, delikatnie zmieszaj z całością.

Kurczak z awokado w tej wersji to doskonały składnik kanapek czy wrapów, możesz też zjeść to danie z sałatą zieloną. Nie polecam długiego przechowywania, straci kolor.

kurczak z awokado