Jakoś tak wyszło, że zaprosiłam znajomych na lasagne. Tylko, że znajoma nie je mięsa – musiała więc powstać lasagne bez mięsa. Jasne, mogłam zrobić po prostu lasagne ze szpinakiem, ale chciałam, żeby danie miało też czerwony sos. Pomyślałam i zrobiłam. Wyszła przepyszna, spróbuj!

Lasagne bez mięsa – przepis

proporcje na 4-6 porcji

  • 500 g pieczarek
  • 2 puszki pomidorów
  • 250 g sera białego
  • 50 g parmezanu
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki dymu w płynie
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 100 g mozzarelli, tartej
  • płaty lasagne (surowe, nie gotowane)

lasagne bez miesa

Przyda się też naczynie do zapiekania albo foremki z folii aluminiowej.

Włącz piekarnik, ustaw na 200C.
Pieczarki umyj, pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć 1/3 pieczarek. Podsmażaj, aż będą rumiane. Zdejm pierwszą partię, wrzuć na patelnie kolejną. Nie wrzucaj wszystkich pieczarek na raz, bo zamiast zrumienionych, jędrnych plasterków wyjdzie szara breja.

W międzyczasie wrzuć na drugą patelnię szpinak, rozmróź go, odparuj.

Wymieszaj w misce szpinak z pogniecionym widelcem białym serem i parmezanem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na bok.

Posiekaj cebulę i czosnek.

Na patelni (tej od szpinaku, tylko wytartej z ewentualnych resztek szpinaku) rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj, aż będą przezroczyste.

Dodaj do cebuli z czosnkiem pomidory w puszce (całość), dopraw sosem worcestershire i dymem w płynie. Duś pod przykryciem 10 minut.

Dodaj do sosu pomidorowego podsmażone pieczarki, duś kolejne 10 minut.

Do naczynia do zapiekania lub foremki wlej odrobinę oliwy, rozprowadź na dnie i ściankach naczynia.

Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne.

Na to nałóż połowę sosu pomidorowo-pieczarkowego, przykryj płatami lasagne.

Rozprowadź połowę masy serowo-szpinakowej, przykryj płatami lasagne.

Na to nałóż drugą połowę sosu pomidorowo-pieczarkowego, przykryj płatami lasagne.

Rozprowadź drugą połowę masy serowo-szpinakowej, przykryj płatami lasagne.

Posyp całość mozzarellą.

Wstaw do piekarnika na dolną półkę na 15 minut.

Po tym czasie przestaw na górną półkę na 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jakieś 10-15 minut przed podaniem.

Lasagne bez mięsa doskonale się odgrzewa, więc to, czego nie zjesz, możesz przechować kilka dni w lodówce. Jeśli wolisz zamrozić lasagne bez mięsa, proponuję zamrozić ją nieupieczoną i bez mozzarelli na wierzchu. Po rozmrożeniu możesz ją posypać serem i zapiec jak w instrukcji powyżej. Smacznego!

lasagne bez miesa