W tym roku postanowiłam jeszcze bardziej optymalizować zawartość lodówki – bo nawet jeśli coś kupuję z zamiarem zużycia, to czasem nagle wpada jakieś wyjście, czegoś nie gotuję i potem leży. Ponadto, moja koleżanka zamówiła zestaw przepisów niskokosztowych i chciałam zrobić coś dla niej. Makaron z grzybami, bez śmietany bo nie wszystkim służy to jeden z nich.

Makaron z grzybami (bez śmietany): składniki

proporcje na 2 porcje

  • 400 g pieczarek
  • ok. 150 g szalotki (patrz: uwagi)
  • 100 g makaronu (patrz: uwagi)
  • 2 łyżki pietruszki (natki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • parmezan (patrz: uwagi)
  • 2 łyżki soku z cytryny (patrz: uwagi)

makaron z grzybami bez smietany

Makaron z grzybami (bez śmietany): przepis

Zacznij gotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj ok. 100-150 ml wody spod makaronu!

Pokrój cebulę w półplasterki, posiekaj czosnek.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj 2-3 minuty, aż się zeszkli. Nie powinno się zrumienić, na pewno nie powinno przypalić.

Umyj pieczarki, pokrój w plasterki.

Zdejmij mieszankę cebuli z patelni.

Zwiększ moc palnika pod patelnia i wrzuć połowę grzybów. Smaż, aż się zrumienią, dodaj drugą połowę i smaż tak samo.

Makaron powinien być gotowy. Dodaj do patelni mieszankę cebuli i wodę spod makaronu (1-2 łyżki, potem więcej jeśli uważasz, że potrzeba), wrzuć tez makaron i pietruszkę. Wymieszaj dobrze, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wyłącz palnik pod patelnią.

Jeśli masz i chcesz użyć, teraz jest czas na parmezan i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko i podawaj od razu.

makaron z grzybami bez smietany

Makaron z grzybami (bez śmietany): uwagi

Jak to ja, zawsze myślę o tym, o co ktoś korzystający z przepisu mógłby mnie zapytać. Dlatego poniżej jest kilka uwag do przepisu, pomysłów, co czym zastąpić itd.

Ile tego makaronu?

Tyle, ile chcesz. Wolę podać jakąś ilość niż pisać „makaron wedle uznania”, bo to nie jest wskazówka.

A jaki makaron? Mogę spaghetti?

Nie ma policji kulinarnej, można wszystko. To powiedziawszy, akurat spaghetti bym tu nie użyła, bo będzie trudno to nabierać. Lepszy jest krótszy makaron – rurki, świderki, ewentualnie orecchiete czyli uszka (ale nie takie uszka do barszczu, bo te nazywają się tortellini.

Nie mam szalotki, co teraz?

Nie ma większego problemu. Możesz użyć cebuli – białej albo cukrowej, czerwonej, a w zasadzie też np. pora (białej i jasnozielonej części). Każde z tych warzyw spełni swoją rolę.

Mam mrożoną natkę pietruszki, może być?

Oczywiście, sama często tak robię.

A jak to danie zrobić wegańskie?

Nie używaj parmezanu – możesz użyć wegańskiego sera albo płatków drożdżowych.

Nie mam parmezanu, jakiego sera mogę użyć?

Dowolny twardy, żółty ser będzie OK – zetrzyj go na tarce i już.

Nie mam cytryny – czy danie nie wyjdzie?

Ależ wyjdzie. Po pierwsze, sok z cytryny może być z butelki, a po drugie, bez niego też będzie OK.

Inne przepisy, które mogą Ci się spodobać:

Pieczarki faszerowane kurczakiem

Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu)

Lasagne bez mięsa

Linki w opisie mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.