Zapiekanka z pieczarkami w wersji klasycznej, polskiej to bułka, podduszone grzyby i zapieczony żółty ser. Mój przepis jest podobny o tyle, że smak wychodzi podobny, ale nie trzeba się zaopatrywać w odpowiednią bułkę, a całe danie wygląda o wiele bardziej „dla gości”. Spróbowałam je zrobić, zainspirowana przez moją przyjaciółkę Danę, która uwielbia grzyby i od razu weszło do mojego stałego repertuaru.

Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu): składniki

  • 350 g pieczarek⁣
  • 250 g twarogu⁣
  • 200 g mozzarelli ⁣
  • 1/2 pęczka pietruszki⁣
  • sól⁣
  • pieprz⁣
  • 2 łyżki oliwy⁣

zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu): przepis

Rozgrzej piekarnik do 150C. ⁣

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Wrzuć na oliwę, smaż na dużym ogniu, aż będą brązowe, podpieczone. ⁣

W międzyczasie posiekaj pietruszkę, zetrzyj mozzarellę, wymieszaj z twarogiem. ⁣

Pieczarki zdejm z patelni i posiekaj drobno, dodaj do mieszanki sera, twarogu i pietruszki, dopraw do smaku. ⁣

Powstrzymaj się od pożarcia połowy tego na surowo. ⁣

Włóż do naczynia do zapiekania, piecz 15 minut w 150C. ⁣

Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu): uwagi

Z tej ilości wychodzą 4 porcje, ale to moje 4 porcje – jeśli Tobie wyjdzie 1, 2 lub 6, to też świetnie. ⁣

⁣Jeśli nie lubisz grzybów, to myślę, że dobrym zastępstwem będzie tu ugotowany i podarty widelcem filet z kurczaka. Możesz dodać trochę boczku dla smaku (zresztą do grzybów też).

Jak znów będzie sezon grzybowy, spróbuję zrobić tę zapiekankę z jakimiś innymi grzybami (ale nie wiem, co wyjdzie, bo nie robię w grzybach za bardzo).

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zdrowa zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z białym serem

Zapiekanka meksykańska