Makaronowe muszle w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które jest szalenie efektowne i smaczne, ale wymaga sporo pracy. Przyznaję – tego nie da się zrobić w 30 minut. Ale kiedy już podasz to danie na stół, zrobi ogromne wrażenie.

Makaronowe muszle w sosie pomidorowym: składniki

proporcje na 8 porcji

  • puszka pomidorów albo 5-6 pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • sól
  • pieprz
  • 250 g makaronu muszle (ok. 40 sztuk)
  • 250 g ricotty
  • 500 g szpinaku lub 1 opakowanie szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g mozzarelli

makaronowe muszle w sosie pomidorowym2

Makaronowe muszle w sosie pomidorowym: przepis

Rozgrzej piekarnik do 150C.

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, duś 2-3 minuty, dodaj pomidory, sos Worcestershire i pieprz. Wymieszaj, duś ok. 45 minut. Sos zmiksuj, żeby był jednolity.

W tym czasie ugotuj muszle – minutę krócej niż wynika to z przepisu na opakowaniu. Odcedź. W dużym, płaskim naczyniu (nie tym, w którym planujesz zapiekać) wylej łyżkę oliwy, wrzuć muszle, wymieszaj żeby pokryły się oliwą, zostaw do wystygnięcia.

Posiekaj szpinak, wrzuć na patelnię (mrożonego nie trzeba siekać). Podgrzej, odparuj wodę. W misce zmieszaj z ricottą i tartym parmezanem, dopraw solą i pieprzem.

W naczyniu do zapiekania rozlej połowę sosu pomidorowego.

Nadziewaj muszle pastą szpinakową i układaj w naczyniu. Polej z wierzchu sosem pomidorowym, dodaj startą mozzarellę (jeśli masz mozzarellę w kuleczkach, pokrój je na pół).

Zakryj folią aluminiową, piecz 25 minut. Po tym czasie odkryj, włącz dopiekanie od góry na 10 minut.

Podawaj na ciepło, z sałatą.

Makaronowe muszle w sosie pomidorowym nie nadają się do mrożenia, ale wytrzymają w lodówce 2-3 dni. Możesz je podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Jeśli wolisz w piekarniku, przykryj naczynie folią aluminiową, inaczej muszle wyschną.

makaronowe muszle w sosie pomidorowym3