Tosty z awokado

Tosty z awokado w tej właśnie wersji jadłam podczas wycieczki do Nowego Jorku. Nie ukrywam, że to jedno z moich ulubionych wspomnień stamtąd – a do restauracyjki, gdzie te tosty jadłam, wysyłam każdego znajomego, kto się tam wybiera. Mam nadzieję, że nadal robią to danie tak samo dobre.

Tosty z awokado – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 4 kawałki pełnoziarnistego, niezbyt kwaśnego chleba
  • 1 awokado, miękkie
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżka płatków papryki
  • sól

Chleb wsadzić do tostera, podpiec do pożądanego stopnia zrumienienia.

Zmieszać płatki papryki i sok z limonki w miseczce.

Awokado przekroić, wydrążyć, obrać, każdą połowę rozsmarować na jednym toście.

Polać sokiem z płatkami, posypać solą.

Jeśli chcesz, możesz pokroić kromki chleba na mniejsze kawałki i podać tosty z awokado jako przystawkę.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/tosty-z-awokado/
YouTube2k
Instagram5k

9 komentarzy

  1. Uwielbiam awokado, pamiętam moje pierwsze kupiłam twarde zielone i smakowało jak trawa, dopiero drugie było duże miękkie i od tej pory jem często 🙂

    Dodam Cię do mojego Spisu blogów o odchudzaniu zapraszam również do mnie 🙂

  2. Czy możesz zdradzić gdzie kupiłaś paprykę w płatkach?

  3. Awokado bez niczego? Też jakoś tego nie widzę 🙂 Ale tosty wyglądają apetycznie. Może jutro na śniadanko? Pozdrawiam 🙂

  4. Paulina – polecam awokado, jest świetne jako pasta do pieczywa czy mięsa.

    AnkaWalec – w Piotrze i Pawle, ale ostatnio nie ma. Widuję ją w wielu sklepach z jedzeniem (internetowych)

    Mad – te tosty są super, polecam 🙂 ja na śniadanie jutro albo pojutrze zrobię tuna melt (http://blog.polskiesouthbeach.pl/2011/03/tosty-z-pasta-z-tunczyka-i-serem.html)

  5. Hej! Otagowałam Cię w akcji “Wiem co jem”. Będzie mi miło, gdy się do niej przyłączysz 🙂

    http://na-dobre.blogspot.com/2012/05/guten-tag-czyli-wiem-co-jem.html

    Pozdrawiam!

Leave a Reply