Dziś obiad z masą witamin i innych dobroczynnych składników. Tosty z awokado i szpinakiem są równie dobre na zimno, co na ciepło, więc nawet jeśli nie masz w biurze mikrofalówki, nic straconego!


Tosty z awokado i szpinakiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • 1/2 awokado
  • 2 plastry sera żółtego, np. gouda
  • 1 pomidor
  • garść liści szpinaku

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Połowę polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na potem. Połowę kroimy w plasterki i układamy je na dwóch kromkach pieczywa.
Na to układamy liście szpinaku.
Pomidor kroimy w plasterki, układamy na szpinaku.
Na pomidorze układamy plaster sera
Po czym przykrywamy to drugą kromką pieczywa i zapiekamy.

Jeśli lubisz, możesz zmienić ser żółty na ser pleśniowy albo na mozzarellę.