Podwójna dawka białka w wyjątkowo smacznym sosie. Kurczak z ciecierzycą zajmuje może 10 minut przygotowań, a smakuje wyśmienicie.

Jednym z moich noworocznych postanowień było przejrzenie całego archiwum w Pocket. W odróżnieniu od postanowień o aktywności fizycznej, prowadzeniu pamiętnika czy planowaniu posiłków, tutaj poległam na całej linii. Myślę, że moja lista dawno przekroczyła 1000 linków, z czego jakieś 60% to przepisy. W dodatku ciągle dodaję nowe – kurczak z ciecierzycą to jeden z tych, na które sama nie wiem jak trafiłam, ale przepis spodobał mi się od razu. Nie ma skomplikowanych składników, a do przygotowania wystarczy naczynie żaroodporne.

Kurczak z ciecierzycą – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ok. 300 g pomidorów koktajlowych
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • pęczek pietruszki

Kurczak z ciecierzycą – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Filety rozdzielić, każdy przeciąć na pół. Małe polędwiczki spod spodu odciąć, odłożyć na bok.

W misce zmieszać oliwę, paprykę, sól i posiekany czosnek. Jedną łyżkę mikstury wymieszać z jogurtem, odstawić na bok.

Wylać do naczynia żaroodpornego połowę mikstury, obtoczyć w niej kurczaka, rozłożyć w naczyniu.

Cieciorkę opłukać i odsączyć.

Posiekać pęczek pietruszki.

Do dużej miski wrzucić cieciorkę, pietruszkę pomidory, dodać resztę mikstury, wymieszać.

Dodać do naczynia z kurczakiem, rozłożyć równomiernie.

Piec około 25 minut na dolnej półce.

Podawać z doprawionym jogurtem i np. kuskusem.

kurczak z ciecierzyca najlepszy

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
Google+274
YouTube4k
Instagram5k