Owoce morza prosto z targu to najlepsza opcja, ale czasem kupuję też małże w słoiku. Właśnie z nich powstał makaron z owocami morza, który widać na zdjęciu.

Makaron z owocami morza: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 słoik małży w zalewie z białym winem (jeśli masz małże z wodą i solą, też możesz ich użyć)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 10%
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 120 g spaghetti
  • łyżeczka soku z cytryny (tylko jeśli masz małże w sosie bez dodatku czegoś kwaśnego)


Makaron z owocami morza: przepis

Wyjmij śmietanę z lodówki, niech zagrzeje się do temperatury pokojowej.

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem.

W międzyczasie posiekaj w kostkę cebulę i zeszklij ją na oliwie.

Odcedź małże i dodaj je na patelnię z cebulą.

Dodaj śmietanę, posiekaj pietruszkę. Jeśli trzeba, dodaj sok z cytryny.

Odcedź makaron, wymieszaj go z sosem. Posyp danie pietruszką.