Nie kupuj gotowych marynat. Zrób własną – pikantny kurczak z grilla wymaga tylko kilku składników, ale goście będą prosić o przepis!

Pikantny kurczak z grilla: składniki

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka płatków papryki (albo mniej, jeśli nie lubisz pikantnych dań)
  • otarta skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 podwójne filety z kurczaka

Pikantny kurczak z grilla: przepis

Umyj cytrynę, otrzyj skórkę do miski. Cytrynę przekrój i wyciśnij sok. Wyjmij i wyrzuć pestki.

Posiekaj czosnek, dodaj do doku z cytryny, dodaj pozostałe składniki (poza kurczakiem). Wymieszaj.

Możesz odłożyć trochę marynaty – będzie doskonała jako sos do kurczaka z grilla!

Rozdziel każdy podwójny filet na kilka części o mniej więcej równych rozmiarach i grubości. Jeśli trzeba, roztłucz lekko tłuczkiem grubsze kawałki. Zanurz mięso w sosie, wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem.

Grilluj po około 5 minut z każdej strony.

Podawaj na ciepło. Kurczak z grilla, wystudzony, może być przechowywany w lodówce przez 2-3 dni.