Sałatka z bulguru, ogórka i mięty to pełnoprawne danie albo dodatek do mięsa. Spróbuj!

Sałatka z bulguru, ogórka i mięty – przepis

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki gruntowe
  • łyżka świeżej mięty (lub 1,5 łyżki suszonej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Bulgur zalać wodą i zagotować, po czym gotować, aż przyjmie całą wodę.

Schłodzić i rozmieszać, żeby nie powstały grudy.

Pomidora posiekać, dorzucić do bulguru.

Ogórki obrać i posiekać, dorzucić.

Miętę posiekać (albo dosypać, jeśli ma się suszoną).

Zmieszać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz i polać całość, po czym dobrze wymieszać.