Jest ciepło, sezon grillowy w pełni. Na grillu można położyć też warzywa – np. cukinię i różnokolorową paprykę. Do tego trochę sera, dobry dressing i sałata z grillowanymi warzywami gotowa.

Sałata z grillowanymi warzywami i serem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 cukinia
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 50g sera do grillowania (np. halloumi)
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

Jeśli używasz grilla tradycyjnego, użyj aluminiowych tacek i na nich rozłóż warzywa, a potem ser. Grill elektryczny czy patelnię grillową wystarczy lekko skropić sprayem do smażenia.

Cukinię umyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Wrzucić na patelnię grillową i grillować po obu stronach, aż będzie mocno przyrumieniona i miękka.

W międzyczasie umyć i pokroić na grube paski paprykę. Stopniowo dodawać ją na patelnię, w miarę jak cukinia staje się gotowa. Obracać kilka razy w trakcie grillowania, tak żeby przyrumieniła się nie tylko z jednej strony.

W międzyczasie pokroić sałatę i rozłożyć na talerzach.

Ser pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy większość warzyw będzie już gotowa, wrzucić ser na patelnię (lub grill, na tacce) i lekko podpiec z każdej strony.

Zgrillowane warzywa rozdzielić po połowie między talerzami, na to rozłożyć ser. Skropić octem i oliwą.

Podawać od razu.