Problem z mięsem mielonym jest taki, że nie wszyscy mamy pod ręką dobry sklep, gdzie można prosić o zmielenie konkretnego kawałka, a to, co oferowane jest już zmielone, często jest tłuste. Pomijam ostatnie badania, z których wynika, że być może tłuste mięso nie jest aż tak złe, jak kiedyś sądzono, ale zwyczajnie nie ma przyjemności z grillowania tłustych burgerów – kto raz został oparzony pstryknięciem rozgrzanego tłuszczu, ten wie aż za dobrze, o czym mówię. Dlatego najczęściej kupuję mielone mięso indycze, które jest chude, ale nie ma za wiele smaku samo z siebie. Muszę więc coś dodawać. Tak powstały czerwone burgery drobiowe.

Burgery drobiowe – składniki

proporcje na 8 niedużych burgerów
  • 750 g mięsa mielonego indyczego
  • 5 suszonych pomidorów
  • posiekana ostra papryka lub łyżka siekanej papryki w oleju (bywa taka w Lidlu, szczególnie podczas tygodnia włoskiego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Burgery drobiowe – przepis

Pomidory drobno posiekać (jeśli uzywasz surowej papryki, to najlepiej zmiksuj to razem). Dodać mięso, jajko i sól, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Rozgrzać grill lub patelnię grillową, rozdzielić mięso na 8 porcji i grillować z każdej strony po około 3 minuty.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k