Bardzo zdrowa wersja brownie.

Jakiś czas temu prezentowałam przepis na ciasto czekoladowe – pyszne, pachnące, a przy tym bardzo zdrowe. Tutaj składniki są podobne – tyle, że bez sody oczyszczonej ciasto nie rośnie. I dobrze, dzięki temu smak jest bardziej skondensowany.

  • 1 cukinia (lub 2 nieduże)
  • 300g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki aromatu waniliowego
  • 10 łyżek syropu z agawy (lub porównywalna ilość fruktozy czy innego słodzika)
  • 50g kakao (niesłodzonego)
  • 4 łyżki oleju z orzechów laskowych

Piekarnik rozgrzać do 175C.

Cukinię utrzeć na drobnych oczkach tarki (nie obierając).

Jajka ubić w miseczce, dodać syrop z agawy i aromat. Wymieszać.

W dużej misce zmieszać mąkę, cukinię i kakao. Dodać mieszaninę jajeczną i 4 łyżki oleju. Upewnić się, że masa jest tak słodka, jak się lubi.

Wlać masę do formy, wstawić do piekarnika, piec 25 minut, sprawdzając patykiem do szaszłyków, czy ciasto jest już suche na spodzie.

Wyjąć, przestudzić.  

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/