Są takie dania, które robię dwa razy pod rząd. Połączenie smaków jest wyjątkowe, mam ochotę to jeść codziennie – i taki jest właśnie kurczak w sosie śmietanowym, którego tu prezentuję. Spróbujesz?

Kurczak w sosie śmietanowym – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 200 g śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka

kurczak w sosie smietanowym 02

Wyjmij śmietanę z lodówki.

Posiekaj cebulę i czosnek, na patelnię wylej łyżkę oliwy spod suszonych pomidorów (albo zwykłą oliwę, jeśli masz pomidory bez oliwy). Rozgrzej, duś cebulę z czosnkiem, aż staną się szkliste (2-3 minuty).

Pokrój kurczaka w kostkę na jeden kęs, dodaj do patelni, podsmażaj, aż nie będzie różowy.

Dodaj paprykę, sól i pieprz.

Cukinię pokrój w półplasterki, dorzuć do patelni, duś aż lekko zmięknie.

Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski i śmietanę, mieszaj, ale nie gotuj.

Podawaj z kaszą, ryżem, makaronem, posypane świeżą pietruszką.

Sos wytrzyma w lodówce 1-2 dni, przed podgrzaniem wyjmij go co najmniej na 45 minut do godziny, żeby się nie zwarzył.

kurczak w sosie smietanowym 03