Nic wielkiego, ale sprawdzi się jako dodatek do mięsa. Ryż z papryką i pomidorami można także zabrać do pracy.

Ryż z papryką i pomidorami

proporcje na 2 porcje

  • 100g ryżu
  • 2 średnie pomidory (ok. 400 g)
  • łyżeczka suszonej papryki w płatkach
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Ryż ugotować normalnie.

Pomidory pokroić w kostkę (chyba, że są to pomidory cherry, wtedy na pół), wymieszać w misce z papryką, oliwą, posiekanym czosnkiem.

Brytfannę wyłożyć folią alu. Rozpostrzeć na niej miksturę pomidorów i papryki, wstawić do piekarnika, podpiekać ok. 15 minut, przegarniając raz w ciągu tego czasu (ostrożnie, żeby nie rozerwać folii).

Ugotowany ryż wymieszać z upieczonymi warzywami, doprawić do smaku.

Równie dobry jest na zimno – dlatego bardzo polecam to jako danie do pracy. Myślę, że można bez przeszkód dla smaku dodać do tego kawałki ugotowanego fileta z kurczaka.