Jeśli lubisz ryby, to dorsz pieczony z brokułem na pewno Ci się spodoba. Nie ma tu żadnych nieznanych składników, całość łatwo przygotować, a w razie potrzeby – zwiększyć proporcje.

Dorsz pieczony z brokułem i oliwkami – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 250g dorsza
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • garść oliwek, czarnych lub zielonych
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta oregano

Dorsz pieczony z brokułem i oliwkami – przepis

Rozgrzać piekarnik do 150C.
Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem.
Dorsza natrzeć solą i oregano.

Cytrynę obrać, miąższ pokroić w kostkę. Jeśli jest sporo pestek, to je wybrać i wyrzucić.

Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

Oliwki pokroić w plasterki.

W naczyniu do pieczenia zmieszać brokuł, cytrynę, czosnek, oliwki i oliwę, po czym rozsunąć mieszankę na boki. Na środku ułożyć rybę.

Piec około 20 minut, aż ryba będzie upieczona (można ją będzie skubnąć widelcem).

Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Super Quick Cookbook.