Jak wygląda arabskie śniadanie? Niewiele różni się od naszego – ale wersja, którą tu opisuję, czyli pita z ziołami i serem, to jeden z lokalnych wariantów. Zajadam się „zaatar & cheese bread” zawsze, kiedy jestem na Bliskim Wschodzie. Wystarczy jedna taka kanapka, świeży ajran (słony napój na bazie mleka) i piękna pogoda. Arabskie śniadanie, całkiem podobne, da się zrobić w domu. Jak? Już mówię!

Arabskie śniadanie – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 chleb pita (ja robię zakupy w sklepie arabskim Cedros przy Le Cedre w Warszawie, vis a vis miśków)
  • około 100 g sera halloumi
  • 2 łyżki zaataru
  • 2 łyżki oliwy
  • oliwa w sprayu

Pokrój pitę na 6-8 kawałków (wycinków koła). Każdy kawałek rozłóż, rozdzielając warstwy.

Zmieszaj zaatar z oliwą tak, żeby powstała gęsta pasta. Nałóż po trochu do każdego kawałka pity.

Ser halloumi pokrój w plasterki, a potem nałóż do każdego kawałka pity.

Złóż każdy z kawałków tak, żeby znów tworzył wycinek koła.

Rozgrzej patelnię grillową, spryskaj oliwą w sprayu. Ułóż na niej każdy z kawałków pity, grilluj przez 2-3 minuty, po czym obróć.

Podawaj na ciepło. Do tego ajran (prosto z lodówki, nie ogrzewaj go!), domowy hummus i surowe warzywa.