Bardzo lubię przyjmować gości. I zwykle zapraszam ich na kolację. Ale żeby faktycznie mieć przyjemność ze spotkania, nie mogę zastanawiać się, czy zupa teraz, czy za 10 minut, czy odpowiednio artystycznie ozdobiłam miseczki, czy ryba jest już gotowa do podania itd. Dlatego zwykle podaję jedno-dwa uzupełniające się dania, do tego kilka dodatków – tak, żeby każdy mógł sobie sam nałożyć tyle, ile lubi. Fajita z kurczakiem miała swój debiut właśnie na kolacji dla przyjaciół – i muszę powiedzieć, że to jeden z moich lepszych i prostszych przepisów.

Fajita z kurczakiem

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 2 nieduże czerwone cebule
  • 2 łyżki domowej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g chudej wołowiny

Dodatki: sałata mieszana, śmietana, guacamole, sos salsa, tortille pełnoziarniste, kawałki marynowanej ostrej papryki.



znizka na zakupy 11032015 Image Banner 468 x 60

Pokrój mięso w paski (mniej estetyczne resztki, chrząstki i tym podobne zachowaj na inną okazję – włóż do torebki foliowej, wrzuć do zamrażarki. Będą jak znalazł, żeby ugotować domowy bulion!). Dodaj przyprawę do kurczaka i oliwę, wymieszaj, odstaw co najmniej na godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Pokrój w paski paprykę, obierz cebulę i pokrój w ćwiartki, dodaj do mięsa, wymieszaj w dużym naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku przynajmniej 20 minut – mięso musi być miękkie.

Postaw na stole (na podstawkach, jeśli stół nie jest kamienny!), niech każdy sam sobie robi fajitę z czym chce. Jeśli pominiesz tortillę – będzie danie na Fazę 1 diety.