Idealnie byłoby pójść na targ i kupić świeże owoce morza, ale to nie w tym kraju, więc nie wahajmy się – kupujmy mrożonki. Zestawy mieszanych owoców morza o masie ok. 250 g to w sam raz na obiad dla dwóch osób, a dostaje się od razu wszystko gotowe. Makaron z owocami morza to łatwe, szybkie danie.

Makaron z owocami morza: składniki

proporcje na 2 porcje
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 250 g mieszanki owoców morza
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki płatków chili


Makaron z owocami morza: przepis

Owoce morza wyjąć z opakowania, wyłożyć na durszlak. Niech się rozmrożą – można je też polewać wodą, jeśli Ci się spieszy.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pietruszkę drobno posiekać.

Czosnek pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i paprykę. Smażyć 2-3 minuty, aż czosnek zrobi się złoty. Dodać owoce morza (zakładam, że już się rozmroziły!), wymieszać wszystko, dusić około minuty.

W tym czasie odcedzić makaron.

Wymieszać makaron, zawartość patelni i pietruszkę. Podawać od razu. Jeśli chcesz, z kieliszkiem białego wina – ja bardzo lubię do tego dania verdejo z The Tapas Wine Collection, do kupienia w delikatesach Piotr i Paweł. Oczywiście nie mam jak dać linka, bo w sklepie internetowym go nie ma.