Melon z szynką parmeńską to klasyczne, dobrze znane połączenie. Można też te smaki połączyć w sałatce – która ma tę zaletę, że pozwala „rozmnożyć” to danie. Uwaga – sos wymaga kilku składników, ale jest tego wart!

Sałatka z melonem i szynką: składniki

proporcje na 4 porcje

  • burrata (zwykle waży jakieś 120-150 g)
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 100 g rukoli
  • 250 g melona
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • świeża mięta (ok. 10-12 dużych liści)
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
  • 2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu z białego wina

sałatka z melonem i szynką

Sałatka z melonem i szynką: przepis

Zanim zaczniesz – jeśli nie masz łyżeczki do melona, to możesz melona po prostu obrać i pokroić w kostkę. To wpływa tylko na wygląd całości, ale nie na smak.

Przekrój melona na pół. Łyżką wydrąż pestki (i wyrzuć). Łyżeczką do melona wykrawaj kulki. Jeśli to Ci kompletnie nie idzie, wykrawaj inne kształty. Przerzuć wszystko do jakiejś miski.

Posiekaj cebulę. Jeśli chcesz możesz ją sparzyć (wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem, odcedzić po 30 sekundach), wtedy będzie łagodniejsza w smaku.

Do cebuli dodaj posiekaną miętę (możesz zostawić kilka listków do dekoracji), oliwaę, musztardę, oba octy i miód. Idealnie jest wrzucić to do słoika albo innego zakręcanego naczynia. Potrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund, aż powstanie emulsja.

Rukolę wymieszaj z połową sosu, rozłóż na talerzu. Na tym ułóż melona, plastry szynki (możesz je artystycznie pozwijać), skrop lekko sosem.

Centralnie połóż burratę. Jeśli używasz mozzarelli, porwij ją na kilka kawałków. Skrop resztą sosu, udekoruj resztą mięty (jeśli jakaś została) i podawaj.

Sałatka z melonem i szynką: uwagi

Jeśli ocet balsamiczny, który masz, jest raczej rzadki i kwaśny, możesz albo zrobić redukcję z octu i cukru na patelni / w rondelku, albo zwiększyć (trochę!) ilość miodu.

Skoro przy tym jesteśmy – uważam, że miód gryczany pasuje tu najlepiej, bo ma bardziej złożony smak.

Jeśli nie masz burraty, dobrze sprawdzi się też mozzarella. Ewentualnie zaryzykowałabym jeszcze twaróg, ale to musi być naprawdę wybitny twaróg. Ostatnio często kupuję te z Mlecznej Drogi – są świetne nie tylko jako element śniadania.

sałatka z melonem i szynką

Polecam też inne przepisy:

Sałata z awokado i szynką

Szparagi z szynką parmeńską

Sałata z truskawkami i grillowanym serem

 

Linki użyte w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.