Dwa składniki (trzy, jeśli liczyć oliwę do spryskania blachy), a tyle radości. Szparagi z szynką parmeńską to najprostsze, co można zrobić, a smak jest naprawdę nie do pobicia.

Szparagi z szynką parmeńską

proporcje na 4 porcje (jako przystawka)

  • 1 pęczek szparagów
  • tyle plastrów szynki parmeńskiej, ile jest szparagów
  • oliwa w sprayu

Nagrzać piekarnik do 200C. Odciąć zdrewniałe końce szparagów, umyć je, osuszyć, każdy owinąć plastrem szynki (idąc ukośnie). Nie trzeba ich przyczepiać wykałaczkami, chwilę się same utrzymają, a potem się zapieką.

Blachę spryskać oliwą w sprayu i ułożyć na niej szparagi. Wstawić je na 5-7 minut do piekarnika, po czym wyjąć, obrócić, wstawić na kolejne 5-7 minut.

Podawać na ciepło.