O ile kiedyś nie robiłam risotto prawie wcale, to ostatnio robię je raz na kilka tygodni. I w zasadzie miałam je zrobić po raz kolejny, ale przypomniałam sobie, że podczas ostatnich zakupów w moim ulubionym sklepie arabskim dostałam pudełko grillowanej baraniny, takiej z pionowego rożna w kebabie. Arabskie przyprawy i lekkie risotto, które planowałam, raczej by się pogryzły, ale przypomniałam sobie, że przecież mogę zrobić pilaw z mięsem! Wyszedł tak dobrze, że jest to danie, które włączam do mojego rotującego jadłospisu.

Pilaw z mięsem: składniki

proporcje na 6 porcji

  • 250 g suchego ryżu basmati
  • 500 ml bulionu
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzeszków pinii
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 250 g grillowanego mięsa
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy baharat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z granatów

pilaw z miesem

Pilaw z mięsem: przepis

Zacznij od ryżu: przepłucz go tak, żeby woda była prawie przezroczysta. Potem zalej go ponownie wodą i odstaw na co najmniej 30 minut (to da Ci masę czasu na przygotowanie reszty).

Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe – uważaj, żeby ich nie przypalić! Przesyp je do miseczki.

Wlej na patelnię łyżkę oliwy. Pokrój cebulę w półplasterki i podsmażaj. Ma być lekko brązowa (nie całkiem spalona, ale lekko chrupka). Dodaj baraninę i podsmażaj 2-3 minuty (jeśli jest surowa, to dłużej – ma być całkowicie usmażona). To też odłóż do jakiejś miseczki (innej niż ta z orzeszkami, bo orzeszki zmiękną i będą niesmaczne).

Wlej na patelnię drugą łyżkę oliwy, posiekaj w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj łyżeczkę przyprawy baharat, podsmaż, dodaj odcedzony surowy ryż, a potem żurawinę i bulion. Zagotuj, zmniejsz moc podgrzewania do minimum, przykryj i podgrzewaj przez 20 minut.

Posiekaj pietruszkę. Kiedy ryż jest już gotowy, dodaj pietruszkę i wymieszaj.

Podawaj na ciepło z mięsem i orzeszkami piniowymi, polane sokiem z granatów. Obok możesz podać jogurt grecki lub bałkański – gęsty, będzie łagodzić ostrość dania.

pilaw z miesem

Pilaw z mięsem: uwagi

Jakiego mięsa użyć najlepiej? Dla zachowania jakiej-takiej autentyczności, unikałabym wieprzowiny, bo pilaw jest daniem raczej bliskowschodnim, a oni rzadko jedzą wieprzowinę. Ale to tylko sugestia. Dobrze sprawdzi się tu grillowany czy pieczony kurczak, ale jeśli masz baraninę czy wołowinę, to doskonale.

Ja użyłam baraniny z grilla – takiej, jaką można kupić w kebabie. Jeśli masz surową baraninę, najlepiej sprawdzi się pocięta w drobną kostkę i podsmażona.

Przyprawa baharat, o której mówię, to mieszanka – pisałam o niej w przepisie na kurczaka z ciecierzycą po libańsku. Kiedyś polecałam jeden sklep online z takimi przyprawami, ale ostatnio kupował tam mój dobry kolega i widziałam, co dostał – wygląda jak kurkuma z jakimiś liśćmi, a w baharat nie ma żadnej kurkumy. Baharat zawiera kardamon, cynamon, kmin, kurkumę, paprykę, gałkę muszkatołową i goździki, więc jeśli masz moździerz, to możesz samodzielnie ukręcić sobie taką mieszankę. W słoiku wytrzyma co najmniej pół roku bez strat – tylko nie trzymaj słoika nad kuchenką!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecam też:

Najlepszy pilaw z jagnięciny

Arabski pilaw z kurczakiem