Pilaw zwykle robi się z ryżu, ale dziś proponuję coś innego: pilaw z kaszy gryczanej i kurczaka. Lekki, letni przepis, bardzo dobry i od razu po przygotowaniu, i w kilka godzin później. Dobry jako danie do pracy!

Pilaw z kaszy gryczanej i kurczaka – przepis

proporcje na 4-6 porcji

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 duży ogórek albo 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 mała, moda cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki zaataru

pilaw z kaszy gryczanej

Wymieszaj w misce łyżkę oliwy i zaatar, wetrzyj w kurczaka i odstaw na 1-2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Ułóż kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piecz około 15 minut.

W międzyczasie, ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Posiekaj koperek i wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Posiekaj bardzo drobno cebulę – jeśli wolisz, możesz ją zalać wrzątkiem na minutę, a potem odcedzić. W ten sposób jej smak będzie delikatniejszy.

Pokrój w kostkę ogórka.

Kurczaka po upieczeniu wyjmij z piekarnika i lekko wystudź. Pokrój go w kawałki na jeden kęs i wymieszaj z resztą składników.

Podawaj od razu albo po kilku godzinach (następnego dnia pilaw z kaszy gryczanej z kurczakiem też będzie pyszny!).