Kurczak po irańsku jest moim zdaniem najlepszym przepisem na kurczaka. Jasne, jest wiele dobrych, nawet bardzo dobrych przepisów, ale ten chyba najbardziej do mnie przemawia. W wersji klasycznej podaje się go z szafranowym ryżem – ten przepis podam osobno, bo dziś kurczak po irańsku.

Kurczak po irańsku – składniki

proporcje na 8 porcji

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 puszki (2 x 30 g) przecieru pomidorowego
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Kurczak po irańsku – przepis

Podsmażyć na oliwie posiekany czosnek i cebulę. Dodać kurkumę i chili, wymieszać, dodać kurczaka, wymieszać, smażyć przez 3-5 minut.

Szafran utrzeć na pył, zalać około 100 ml wody. Woda powinna się zabarwić na kolor jasnoczerwony. Dodać do garnka z kurczakiem.

Dodać przecier pomidorowy, doprawić solą.

Dusić około 20 minut – mięso powinno być miękkie, ale trzymać się kości.

Przed podaniem, skropić sokiem z cytryny.

Kurczak po irańsku – uwagi

Kurczak po irańsku doskonale poddaje się mrożeniu. Można go podać w zasadzie ze wszystkim – na przykład z kaszą kuskus z warzywami.

Jeśli zamierzasz mrozić to danie albo rozdzielić je na kilka dni, nie używaj soku z cytryny wcześniej niż tuż przed podaniem.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecam też:

Grillowany kurczak po irańsku