Jak podchodzisz do podróży? Co jest dla Ciebie istotne? Ja, poza tym, że nie lubię dyskomfortu, najlepiej bawię się, poznając życie na miejscu. Lokalna kuchnia, lokalne miejsca na zakupy spożywcze – to mnie kręci. Najlepiej, jeśli mam możliwość poznawania innych ludzi nie tylko w biegu, gdzieś na kawie czy obiedzie w restauracji, ale też w ich domach. Domowy posiłek jest super, bo pozwala mi nauczyć się czegoś nowego. I stąd dzisiejszy przepis na salmon biryani, czyli ryż z łososiem.

Biryani to danie kojarzone z Indiami, ale nazwa pochodzi z języka perskiego. Przepis poznałam podczas kolacji u znajomej Iranki – zachwycił mnie, podobnie jak wszystko, co Faezeh gotuje (przepis na kurczaka po irańsku też pochodzi od niej!). Nie jest może szybki, ale w gruncie rzeczy nie wymaga większej wiedzy ani nawet uważności – długi czas gotowania sprawia, że wiele błędów (grubo pokrojona cebula, nierówne kawałki ryby) znika. Tak naprawdę ważne jest tylko, żeby użyć świeżych składników. Dodatkowy plus – nawet osoby, które nie przepadają za rybami, zjedzą ryż z łososiem z przyjemnością.

Salmon biryani, czyli ryż z łososiem – składniki

Proporcje na 10-12 porcji

  • 60 dag łososia
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu basmati
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta szafranu
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ziemniak

Salmon biryani, czyli ryż z łososiem – przepis

Uwaga – jeśli planujesz podać to danie w sobotę, zacznij w czwartek lub piątek, od zamarynowania ryby.

Zmieszaj kurkumę, chili, kolendrę i kminek. Jeśli masz gotową mieszankę przypraw do ryby (fish curry masala, ew. prawn curry masala, którego ja użyłam), ten krok możesz pominąć. Część mieszanki zostanie na potem – wystarczy, jeśli zamkniesz ją w niedużym słoiku albo pudełku na przyprawy.

Zdejmij skórę z łososia, sprawdź, czy nie ma ości. Pokrój rybę w niedużą kostkę (powiedzmy 2×2 cm).

Posiekaj 2 cebule i czosnek, dodaj 2 łyżki mieszanki przypraw i sok z cytryny. Dodaj pokrojoną rybę, dobrze wymieszaj, zamknij w szczelnym pojemniku i odstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia zacznij od posiekania ostatniej cebuli. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju, podduś lekko cebulę, po czym dodaj mieszankę, która marynowała się w lodówce.

Posiekaj pietruszkę i zmieszaj ją z jogurtem. Dodaj to do patelni, wymieszaj, duś przez 5 minut. Po tym czasie odstaw na bok.

Ryż gotuj przez połowę czasu podaną na opakowaniu (zwykle 10 minut). Odstaw na bok.

Weź duży garnek. Wlej do niego łyżkę oleju.

Umyj ziemniaka i pokrój go w cieniutkie plasterki. Rozłóż je na dnie garnka – mogą lekko nachodzić na siebie.

Na to rozłóż 1/3 ryżu. Kolejna warstwa to połowa łososia, potem ryż, łosoś i ryż na wierzchu.

Weź szafran i zetrzyj go na pył. Jeśli nie masz moździerza, użyj np. łyżeczki, rozcierając szafran na boku miseczki. Zalej powstały proszek wrzątkiem.

Polej szafranową wodą ryż, przykryj garnek i ustaw palnik na minimalną moc. Ryż z łososiem będzie gotowy po 30 minutach podgrzewania.

Największa zaleta? Ta ilość nakarmi armię. A jeśli nie planujesz akurat podejmować armii, odgrzewany ryż z łososiem jest tak samo dobry.

ryz z lososiem