W zasadzie do dań kuchni koreańskiej się nie zabieram – robiłam kilka podejść i uważam, że lepiej zamówić jedzenie u specjalistów. Ale kurczak po koreańsku z pastą gochujang pojawił się w moim feedzie na FB, bo ktoś go zrobił. Przepis był na tyle prosty, że postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje wyobrażenia – a danie weszło na stałe do mojego repertuaru.

Kurczak po koreańsku z pastą gochujang: składniki

  • 1 kurczak, trybowany (nie lubię kości) albo 8 udek z kurczaka
  • 500 g niedużych ziemniaków
  • 4 łyżki pasty gochujang
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łebki czosnku
  • kawałek imbiru
  • Sól
  • Pieprz
  • Limonka
  • Szczypior

kurczak po koreansku z pasta gochujang

Kurczak po koreańsku z pastą gochujang: przepis

Rozgrzać piekarnik do 150C.
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
Zetrzeć na tarce imbir.
Zmieszać gochujang z oliwą i imbirem.
Przeciąć czosnek w poprzek, dół powinien się ładnie trzymać.
Posmarować mieszanką gochujang i oliwy kurczaka z wewnątrz i z zewnątrz, wsadzić do środka górne kawałki czosnku.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (może być żeliwne) czosnek (te dolne połowy) i na tym kurczaka.
Wymieszać umyte ziemniaki z resztą gochujang & oliwy.
Ułożyć ziemniaki na bokach kurczaka.
Piec ok. 1h 15 minut, więcej jeśli kurczak ma kości. Można sprawdzić temperaturę mięsa termometrem.
Wyjąć, podać z sokiem z limonki i świeżym szczypiorem.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecam też:

Warsztaty kuchni koreańskiej – jak było i czego się nauczyłam?

Domowy kebab z kurczaka

Kurczak pieczony z jabłkami

Kurczak w sosie BBQ