Chyba nigdy nie robiłam obiadu tylko na raz. Większą ilość jedzenia można podać na kilka sposobów, zamrozić, podzielić się nią z sąsiadami czy rodziną. Kurczak pieczony z jabłkami to właśnie takie danie – nie wymaga wiele wysiłku przy przygotowaniu, jest szalenie efektownym daniem i będzie smakować każdemu. Jeśli naprawdę nie lubisz oddzielania mięsa od kości, to poszukaj w sklepie mięsnym wytrybowanych podudzi kurczaka lub podobnego, ciemnego mięsa. Filet tu się moim zdaniem nie sprawdzi tak dobrze.


Kurczak pieczony z jabłkami

proporcje na 8 – 10 porcji

  • 8 ćwiartek z kurczaka
  • 4 łyżki ulubionej musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jabłka
  • 3 cebule
  • 3 gałązki rozmarynu
  • spray do smażenia
Rozgrzać piekarnik do 200C.

Wymieszać oliwę z musztardą, natrzeć mięso.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, jabłka podobnie. Naczynie do pieczenia spryskać sprayem do pieczenia, wrzucić cebulę i jabłka.

Na tym ułożyć gałązki rozmarynu.

Na tym ułożyć kawałki kurczaka tak, żeby zakryły całe dno.

Przykryć folią aluminiową, piec 45 minut.

Po tym czasie zdjąć folię, piec kolejne 15 minut – skórka kurczaka ma być rumiana.

Podawać na ciepło, razem z duszoną cebulą i jabłkami.

kurczak-pieczony-z-jablkami-02

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k